Ikatan Muslimin Malaysia Daerah Hulu Langat

Anak-anak kita dan Ramadhan

Madrasah Ramadan bukan sahaja semester terbaik untuk mendidik kita yang dewasa tetapi juga waktu yang sesuai untuk didikan anak-anak kita. Anak-anak sebagai pewaris dakwah boleh ditarbiyah dengan pelbagai agenda yang sesuai di bulan Ramadan yang bakal tiba ini.

Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari daripada Ar-Rabi’e binti Muawiz;

“Kami semua berpuasa dan kami juga melatih anak-anak kami berpuasa. Kami sediakan permainan daripada bulu untuk mereka. Apabila salah seorang dari mereka ingin makan, kami berikan mainan itu sehingga tiba waktu berbuka puasa”.

Anak-anak tidak diwajibkan berpuasa tetapi puasa itu sebagai latihan untuk menunaikan ibadah sepertimana perlaksanaan ibadah solah. Sabda Rasullullah yang bermaksud;

“Suruhlah anak-anak kamu mengerjakan solat ketika usia 7 tahun dan pukullah mereka jika enggan ketika usia mereka 10 tahun”.

Daripada pengalaman saya, ibadah puasa lebih senang disuruh dan ditunaikan oleh seseorang anak dibandingkan dengan ibadah solat yang memerlukan peringatan demi peringatan juga ajakan demi ajakan. Walaubagaimanapun, kemampuan setiap anak itu berbeza bergantung kepada tubuh fizikalnya juga kematangan sikapnya. Ada anak yang sudah boleh berpuasa walaupun baru berusia 5 atau 6 tahun tetapi ada yang lambat sikit kemampuannya. Walaubagaimanapun, setiap anak perlu dihargai dan diberi pujian atas usaha mereka untuk menunaikan suruhan Allah swt.

Masyarakat kita sangat biasa melakukan pelbagai persiapan untuk meraikan kedatangan bulan Syawal tetapi sedikit sekali yang meraikan kedatangan Ramadhan. Apakata kita melakukan sedikit perubahan dengan menyemarakkan kedatangan Ramadhan. Kita mungkin boleh mengajak anak-anak kita untuk menghias rumah, menukar langsir dan menceriakan suasana rumah sempena menyambut Ramadhan. Bagi yang berkemampuan, mungkin boleh mengajak anak-anak sama-sama memasak juadah yang berkhasiat tetapi ringkas dan boleh menjemput jiran atau sahabat-sahabat untuk sama-sama meraikan kedatangan Ramadhan. Anak-anak pasti terkesan dan ini dilakukan sebagai syiar ahli keluarga dan keprihatinan terhadap kedatangan ‘kekasih yang disayangi’.

Tips-tips yang lain akan dikongsikan dalam penulisan akan datang, insyaAllah.


Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Kami

No. Telefon: 011-37394535

Website: http://ismadhl.com

Emel: syed.zahirudin@gmail.com

Google+

Ikuti Kami

north face jacket sale, ralph lauren sale, louis vuttion bags uk, michael kors bags uk, moncler outlet uk, ralph lauren online shop, cheap ralph lauren, christian louboutin sale, louis vuttion outlet, ralph lauren online