»

24/10/2017 – 7:57 AM |

 
BANGI, 15 Okt – “Malaysia menduduki tempat pertama dalam kedudukan negara yang mempunyai nisbah hutang kepada pendapatan yang tinggi di kalangan negara-negara membangun. Ini menunjukkan mentaliti rakyat Malaysia yang gemar berbelanja lebih dari kemampuan walaupun …

Read the full story »

Aktiviti anjuran ISMA DHL dan keterlibatannya dalam program lain.

Makluman mengenai program dan aktivti ISMA DHL serta serba sedikit berita-berita mengenai ahli ISMA DHL.

Perutusan, ucapan dan penulisan daripada Ahli Jawatankuasa ISMA DHL.

Galeri foto aktiviti dan program ISMA DHL.

Rencana bermanfaat hasil penulisan ahli-ahli ISMA yang menyentuh pelbagai aspek.

Home » Keluarga, Rencana

Anak-anak kita dan Ramadhan

Submitted by on 21/07/2011 – 10:54 PMNo Comment

Madrasah Ramadan bukan sahaja semester terbaik untuk mendidik kita yang dewasa tetapi juga waktu yang sesuai untuk didikan anak-anak kita. Anak-anak sebagai pewaris dakwah boleh ditarbiyah dengan pelbagai agenda yang sesuai di bulan Ramadan yang bakal tiba ini.

Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari daripada Ar-Rabi’e binti Muawiz;

“Kami semua berpuasa dan kami juga melatih anak-anak kami berpuasa. Kami sediakan permainan daripada bulu untuk mereka. Apabila salah seorang dari mereka ingin makan, kami berikan mainan itu sehingga tiba waktu berbuka puasa”.

Anak-anak tidak diwajibkan berpuasa tetapi puasa itu sebagai latihan untuk menunaikan ibadah sepertimana perlaksanaan ibadah solah. Sabda Rasullullah yang bermaksud;

“Suruhlah anak-anak kamu mengerjakan solat ketika usia 7 tahun dan pukullah mereka jika enggan ketika usia mereka 10 tahun”.

Daripada pengalaman saya, ibadah puasa lebih senang disuruh dan ditunaikan oleh seseorang anak dibandingkan dengan ibadah solat yang memerlukan peringatan demi peringatan juga ajakan demi ajakan. Walaubagaimanapun, kemampuan setiap anak itu berbeza bergantung kepada tubuh fizikalnya juga kematangan sikapnya. Ada anak yang sudah boleh berpuasa walaupun baru berusia 5 atau 6 tahun tetapi ada yang lambat sikit kemampuannya. Walaubagaimanapun, setiap anak perlu dihargai dan diberi pujian atas usaha mereka untuk menunaikan suruhan Allah swt.

Masyarakat kita sangat biasa melakukan pelbagai persiapan untuk meraikan kedatangan bulan Syawal tetapi sedikit sekali yang meraikan kedatangan Ramadhan. Apakata kita melakukan sedikit perubahan dengan menyemarakkan kedatangan Ramadhan. Kita mungkin boleh mengajak anak-anak kita untuk menghias rumah, menukar langsir dan menceriakan suasana rumah sempena menyambut Ramadhan. Bagi yang berkemampuan, mungkin boleh mengajak anak-anak sama-sama memasak juadah yang berkhasiat tetapi ringkas dan boleh menjemput jiran atau sahabat-sahabat untuk sama-sama meraikan kedatangan Ramadhan. Anak-anak pasti terkesan dan ini dilakukan sebagai syiar ahli keluarga dan keprihatinan terhadap kedatangan ‘kekasih yang disayangi’.

Tips-tips yang lain akan dikongsikan dalam penulisan akan datang, insyaAllah.


Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.