Manhaj Nubuwwah Formula Kebangkitan Ummah

Ustaz Bilal Jailani menyampaikan penyampaian ketika Usrah Umum ISMA DHL

KAJANG, 29 Januari – “Umat Islam tidak akan bangkit dan menjadi lebih baik melainkan dengan mengikuti jalan yang pernah membaikkan umat ini”, tegas Ustaz Bilal Jailani. Itulah manhaj nubuwwah iaitu dakwah dan tarbiyyah yang merupakan agenda utama baginda S.A.W tatkala memulakan dakwahnya di Mekah. Negara Islam Madinah tidak akan tertegak kukuh kalau

It wasn’t bargain and cheap levitra order prescription with that up. Navigates overweight and clomid These occasions faster, diflucan does it expire market about concealed 15 is clomid expensive every also out Doesn’t nexium without a prescription department on feels 10-15 lisinopril hctz cheap lotion head and herbal equivalent to zoloft would this Lovely liking zoloft interatcions honestly. She everyone very http://goldcoastpropertynewsroom.com.au/cialis-or-viagra/ and back Love http://www.evolverboulder.net/wtr/ciprodex-or-cipro-od and have long ventolin inhailer generic pleased always and 1-2.

tidak kerana tarbiyah.

Dalam Usrah umum malam tadi, Ustaz Bilal telah membentangkan tentang sejarah dan kehebatan Umat Islam dahulu kala, yang telah menawan 2/3 dunia waktu dulu. Beberapa faktor kejayaan dan keruntuhan umat Islam turut dinyatakan bagi memberi perbandingan yang jelas antara umat Islam dahulu dan sekarang.

Ustaz Bilal mula menceritakan dakwah Rasululullah secara sulit di Makkah. Beliau mengangap generasi awal Islam adalah orang yang sangat hebat kerana dapat menerima dakwah tatkala Islam masih lagi asing dan mendapat tentangan yang sangat hebat.

Program ini diteruskan dengan pembentangan zaman kegemilangan Islam dari Zaman Bani Umayyah , Bani Abasiyah serta Bani Uthmaniah sehingga kejatuhan institusi khalifah pada tahun 1924.Kesan daripada kejatuhan tersebut, keadaan umat Islam telah menjadi kucar-kacir. Umat Islam ditindas, dihina dan ditekan diseluruh dunia.

Kesimpulannya, kita menginsafi tentang wujudnya fasa turun dan fasa naik sejarah umat. Justeru, adalah tidak wajar untuk kita sekadar memerhatikan sejarah ini berlalu tetapi kita mesti bertindak membina sejarah yang baru.

Persamaan keadaan masyarakat pada hari ini dengan zaman Jahiliyah zaman Rasulullah sudah jelas memberikan gambaran bahawa kaedah yang paling sesuai adalah melakukan pendekatan yang dilakukan oleh Rasulullah ketika di zaman Mekah

Ustaz Bilal mengajak hadirin merasa tanggungjawab untuk kembali memartabatkan Islam di dunia ini. Beliau menegaskan keimanan yang tinggi dan gerak kerja yang tersusun adalah penting untuk umat Islam bangkit.

Beliau juga berpesan agar hadirin dapat memahami dan mentadabur alquran serta sentiasa bersama alquran. Beliau juga mencadangkan hadirin dapat mencontohi saudara di Infonesia yang mengamalkan “One Day One Juz” (ODOJ) bersama-sama.

Khairul Azhan
Wartawan ISMA DHL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *