Umat Islam Perlu Bersatu Sebagaimana Comango Bersatu

IMG_2198

BANGI, 21 Feb – “Jika kita ingin melihat masa depan negara tersebut, lihatlah pemuda-pemudi pada zaman tersebut”, ujar Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni , Naib Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) yang merupakan ahli panel di dalam Forum ‘COMANGO Pengkhianat Negara’ yang berlangsung di Dataran Panggung Seni, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Ustaz Fauzi telah menerangkan kedudukan Islam yang kukuh di Malaysia dari sudut perlembagaan, institusi agama dan pembudayaan. Beliau menyifatkan tuntutan COMANGO benar-benar mengancam Negara.

Beliau juga menyeru agar masyarakat Islam terutamanya golongan belia supaya menghadkan masa melayari laman media sosial seperti Facebook dan Twitter, sebaliknya lebih peka dan serius dalam memahami strategi jahiliyah yang halus dan penuh muslihat seperti tuntutan COMANGO, yang merupakan kesinambungan tuntutan IFC sebelum ini.

Beliau berkata Saidina Umar r.a. pernah menyebut, “akan terungkai rungkaian Islam satu demi satu, apabila lahir dalam Islam satu generasi yang tidak faham jahiliyah”.

Ustaz Fauzi turut berkata belia sekarang lebih berminat dengan dua perkara, iaitu politik dan cinta, di mana perkara ini tidak terlalu berat untuk mereka fikirkan berbanding permasalahan ummah.

“Sedangkan politik itu adalah pengurusan untuk melaksanakan Islam dalam kehidupan, akan tetapi, orang sekarang ini melihat politik sebagai sesuatu yang berpuak-puak dan lebih fokus kepada parti politik jika dibandingkan dengan apa yang diperjuangkan.”

“Umat Islam perlu bersatu!”, saran Naib Presiden ISMA kepada hadirin yang hadir.

Forum ini dianjurkan bersama oleh Kelab Penyayang UKM, Rakan Muda IPT dan Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) Cawangan Bangi dalam Karnival Kembara Islam di UKM. Forum ini telah mendapat perhatian daripada mahasiswa dan mahasiswi UKM. Kira-kira 100 orang telah menghadiri forum ini  untuk mencakna isu COMANGO.

Maisarah Shahrain
Wartawan PEMBINA UKM

 

Sumber : www.pembinabangi.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.