Sifat kehambaan dalam diri akan membentuk jiwa seorang khalifah

 

IMGP0943

PUTRAJAYA, 6 Mac – Kita adalah pemimpin kepada diri sendiri, keluarga, adik beradik dan masyarakat. Demikian ucapan Ketua Wanita ISMA Cawangan Hulu Langat, Puan Shazamawati Zam Hashari ketika menyampaikan ceramah dalam program wawancara Milik Siapakah Gadis Ini sempena Ekspo Buku Islam Putrajaya semalam.

“Di hadapan kita hanya ada dua jalan sahaja iaitu jalan kesesatan dan jalan ketaqwaan. Kita yang akan memilih jalan mana yang patut dilalui. Segala-galanya bermula dari kita. Oleh itu, kita harus memimpin diri kita dahulu seiring dengan memimpin orang lain ke jalan yang diredhai Allah.

“Ini dapat dilakukan dengan cara kita berusaha untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan menghadiri majlis-majlis ilmu, berdampingan dengan orang-orang yang soleh dan sebagainya,”jelas beliau lagi.

Beliau memetik dalam surah Al-Insan ayat ke-2 yang menerangkan kejadian manusia daripada setitis air mani yang hina sehingga menjadi seorang manusia yang ditaklifkan untuk menjadi khalifah yang akan memakmurkan bumi ini.

Terang beliau lagi, hidup manusia secara fitrahnya penuh dengan tanggungjawab dan harus menempuhi pelbagai halangan dan cubaan.

“Semasa proses kejadian manusia, hanya satu sperma sahaja daripada beribu-ribu sperma yang berjaya menembusi ovum lalu lahirlah manusia yang terpilih itu. Kemudian, semasa masih bayi, bayi terpaksa menangis dan perlahan-lahan merangkak dan bertatih untuk meneruskan hidup,”jelas beliau.

Ini sekaligus melatih manusia untuk belajar menghadapi rintangan dan seterusnya menjadi pemimpin yang dapat menegakkan syariat Allah di muka bumi ini.

Tema “Milik siapakah gadis ini” telah dipilih untuk memberi kesedaran bahawa diri kita semua adalah milik Allah secara total. Semua yang diberikan Allah hanyalah pinjaman buat sementara sahaja dan akan ditarik pada bila-bila masa.

Ini sekaligus dapat mengekang kita daripada melakukan perkara-perkara yang akan mendatangkan kemurkaan Allah kerana kita sebagai hamba amat mengharapkan keredhaanNya untuk mendapat syurga yang diimpi-impikan.

Wawancara yang bertempat di Dewan Cempaka Sari, Presint 3 Perbadanan Putrajaya kali ini telah diadakan selari dengan kempen menutup aurat yang dianjurkan oleh Wanita ISMA Daerah Hulu Langat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *