MENGHAYATI PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Peristiwa Israk dan Mikraj merupakan antara mukjizat maknawi (mukjizat yang tidak boleh dilihat dengan pancaindera tetapi boleh diketahui dengan menggunakan kekuatan atau ketajaman akal fikiran) selain al-Quran Kalamullah yang dikurniakan kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW.

Hikmah terbesar peristiwa ini sangat besar sehingga sangat rugilah jika kita langsung tidak mengambil tahu mengenai peristiwa besar ini.

“Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Israk, 17:1)

Ramai yang tahu Israk dan Mikraj merupakan perjalanan Rasulullah SAW dari Mekah ke Baitulmaqdis dan dari Baitulmaqdis ke Sidratul Muntaha yang hanya mengambil masa satu malam sahaja. Subhanallah. Perjalanan yang begitu hebat ini menyebabkan ramai umat nabi ketika itu tidak dapat menerimanya dengan logik akal semata-mata melainkan dengan keimanan yang sebenar kepada Allah dan Rasul seperti yang berlaku kepada Saidina Abu Bakar as-Siddiq.

“Benar! Aku mengakui bahawa engkau merupakan Rasulullah. Jika baginda ﷺ mengatakan bahawa baginda telah diperjalankan lebih jauh daripada itu maka aku tetap beriman kepadanya.”

Suka saya mengaitkan peristiwa Israk dan Mikraj ini dengan keimanan Saidina Abu Bakar. As-Siddiq, gelaran ini sangat istimewa dan hanya diberikan kepada Saidina Abu Bakar kerana beliau dengan mudah menerima peristiwa Israk dan Mikraj berlaku dengan mudah tanpa sebarang persoalan atau kemusykilan (di samping perkara yang lain yang bersangkut paut dengan Rasulullah saw). Sebab itulah Rasulullah SAW telah membandingkan iman Saidina Abu Bakar dengan seluruh iman umat Islam iaitu tiada siapa yang dapat menandingi iman beliau jika dibandingkan dengan iman seluruh umat Islam.

“Jika ditimbang iman Abu Bakar As Siddiq dengan iman sekalian umat maka berat lagi iman Abu Bakar.”

“Kami pernah memilih orang terbaik di masa Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam. Kami pun memilih Abu Bakar, setelah itu Umar bin Khattab, lalu ‘Utsman bin Affan Radhiallahu’anhu” (HR. Bukhari)

Subhanallah.

Berbeza sekali dengan iman umat Islam sekarang ini. Ada segelintir yang sungguh senang sekali mempertikaikan hukum Allah. Bagaikan dia sudah tahu segala-galanya maka dia berkuasa untuk menolak sesuatu hukum itu tanpa rasa bersalah dan tanpa rasa berdosa. Tahukah dia setiap tindakan yang dilakukan akan diambil pertanggungjawabannya?

“Apakah manusia mengira, bahwa ia akan dibiarkan begitu saja (tanpa pertanggung jawaban)?” (Qiyamah, 75:36)

Yang menjadi permasalahan sekarang mereka yang sudah tersesat jauh ini, ingin pula mengajak umat islam yang lain untuk turut sama tersesat dengan mereka. Bukankah sifat sebegini sama dengan sifat iblis yang sudah tersesat setelah tidak mahu menurut perintah Allah untuk sujud memberi hormat kepada Nabi Adam a.s. kemudian telah berjanji pula kepada Allah SWT untuk menyesatkan manusia agar bukan hanya iblis dan syaitan sahaja di dalam neraka tetapi manusia juga.

Masalah inilah yang selalu ISMA bangkitkan. Mereka yang tersesat ini mahu mengajak orang lain tutut tersesat bersamanya. Justeru, selain kita membongkar kerja jahat mereka yang ingin merosakkan umat Islam (mereka dibantu oleh orang luar, sudah tentu) kita harus selamatkan aqidah ummah dengan mengajak kembali kepada Islam sebenar dengan memperbetulkan kembali iman agar dapat mencontohi keimanan para sahabat yang mantap seperti iman Saidina Abu Bakar.

Semoga semakin ramai lagi rijal-rijal (pemuda-pemuda) dapat dilahirkan walau bagaimanapun pun dirinya agar terus komit dan tetap dalam menegakkan syiar Islam di muka bumi ini tanpa ragu-ragu dan tanpa gentar. Amiinn.

“Katakanlah: “Inilah jalan (agama)ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan aku tiada termasuk orang-orang yang musyrik”. (Yusuf, 12: 108)

 

Oleh:

SITI NOR FATIHAH ZULKIFLI

Wartawan ISMA DHL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *