PELAKSANAAN HUDUD LAMBANG KEBEBASAN UMAT ISLAM

“Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan – apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara – (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan RasulNya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata. (36:Al-Ahzab)

Lambang kebebasan bagi umat Islam dalam ruang lingkup syariat ialah dengan melaksanakan syariat Allah itu sendiri. Ketika timbul isu cadangan pelaksanaan hudud di Malaysia, hal ini sedikit sebanyak menunjukkan masyarakat Islam di Malaysia sudah mula membebaskan diri mereka daripada penjajahan pemikiran yang tidak syarie. Hal ini jelas dinyatakan Allah dalam firmannya yang bermaksud seperti di dalam ayat 36 surah Al-Ahzab di atas, jalan keluar kepada kesesatan itu adalah dengan mentaati hukum hakam Allah dan RasulNya.

Penjajahan pemikiran umat Islam telah lama terjadi dalam segala aspek kehidupan termasuk dalam konteks pelaksanaan syariat Allah secara keseluruhannya. Umat Islam yang masih terjajah mindanya adalah umat Islam yang sehingga ke hari ini menolak mentah-mentah pelaksanaan syariat Islam. Satu contoh yang ingin dibawakan di sini ialah dalam konteks hak asasi manusia. Sememangnya Islam memberi hak yang selari dengan fitrah manusia tetapi ramai yang tidak tahu atau menanggap perkara ini asing daripada Islam. Bukankah kedatangan syariat Islam itu telah memberi kembali hak kepada bayi perempuan untuk terus hidup, hak manusia untuk merdeka, hak wanita untuk dihormati? Zaman jahiliyyah sudah cukup menjadi bukti kepincangan dan kesempitan pemikiran  dalam sejarah ketamadunan manusia yang tidak dipandu wahyu. Nah,  wahyu agung Rabb yang terkandung dalam ayat 36 , Surah Al-Ahzab (seperti dinyatakan di atas)  menjadi satu formula pembebasan manusia dari kesesatan adalah dengan mengikuti hukum hakam ditetapkan Allah.

Demi mencapai kebebasan umat Islam dalam ruang lingkup pelaksanaan syariat Allah, sesetengah pihak yang yakin sahaja tidak mencukupi, kerana hal ini perlu diyakini oleh semua umat Islam dengan sebenar-benar yakin. Yakin dengan syariat yang ditetapkan Allah dan percaya bahawa tiada yang lebih baik daripada undang-undang Islam. Hal ini sesuai dengan firman Allah pada ayat 50 dalam Surah Al-Maidah, yang bermaksud :

“ Apakah hukum Jahiliyah yang mereka kehendaki? Dan hukum siapakah yang lebih baik daripada hukum Allah bagi orang-orang yang yakin?”

Mengulas isu hudud di Kelantan, terdapat segelintir pihak yang menjadikan alasan masalah ekonomi di Kelantan sekarang ini lebih aula atau lebih utama untuk difikirkan jalan penyelesaiannya berbanding bermimpi di siang hari untuk melaksanakan hudud di Malaysia. Ya, benar, memang ekonomi di Kelantan kurang memberangsangkan berbanding di negeri-negeri lain di Malaysia, tetapi itu tidak wajar dijadikan satu hujah untuk menolak pelaksanaan hudud. Paling tidak wajar juga apabila masyarakat lebih memandang isu ini dalam ruang lingkup politik bukan ruang lingkup syariah. Ini sangat bersalahan dengan konteks pemikiran sebenar berkenaan hudud. Tidak terkecuali juga ada golongan masyarakat mengaitkan kes jenayah di Malaysia yang saban waktu meningkat ini sebagai satu alasan untuk menyangkal keberkesanan pelaksanaan hudud, ingin sekali penulis bertanya, bukankah syariat Allah ini tujuannya untuk mengekang kezaliman atas muka bumi dan juga sebagai satu jalan dan pastinya solusi terbaik untuk mengatasi kes jenayah di negara ini?

Teringat akan Tun Dr Mahathir pada awal rancangan beliau ingin membina satu menara pencakar langit di Malaysia bagi menjadikan Malaysia terkenal di samping tujuan-tujuan lain,  banyak pihak memberikan kritikan, ada yang menginginkan Tun untuk memberhentikan projek tersebut. Tetapi Tun tetap dengan pendirian dan meneruskan projek itu sehingga kini kita lihat betapa gahnya Menara Berkembar Kuala Lumpur berdiri di tengah pusat ibu kota dan menjadi salah satu tarikan utama buat semua pengunjung dalam dan luar negara. Bukankah pendirian begini harus tersemat dalam isu pelaksanaan hudud ini?

Masih menjadi tanda tanya pada pihak kerajaan dalam pendirian mereka terhadap pelaksanaan hudud ini. Sekiranya kebebasan mutlak dalam konteks syariah ini masih tidak dapat dikecapi umat Islam, maka kita akan terus terkongkong dalam sempitnya pemikiran dan perasaan takut yang entah apa-apa terhadap syariat Allah ini. Suka penulis mengingatkan kembali ayat 50 dari Surah Al-Maidah , yang bermaksud:

“ Apakah hukum Jahiliyah yang mereka kehendaki? Dan hukum siapakah yang lebih baik daripada hukum Allah bagi orang-orang yang yakin?”  

Oleh:

Nur Syuhada Mohd Ataa

Biro Dakwah ISMA DHL

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *