photo_2015-03-28_17-17-12

BANGI, 14 JUN – “ Ramadan merupakan peluang yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada kita, peluang yang mungkin tidak akan berulang lagi untuk tahun-tahun seterusnya,” demikian ujar Ustaz Bilal bin Jailani, graduan Universiti Al-Azhar, Mesir semasa dijemput menyampaikan ceramah bertajuk “Ahlan Ya Ramadan: Selamat Datang Ramadhan” bertempat di Surau Amirin, Seksyen 4, Bangi semalam.

Permulaan ceramahnya, Ustaz Bilal mengingatkan para hadirin hakikat bahawa umat Islam merupakan khalifah Allah di atas muka bumi yang diamanahkan Allah untuk berusaha memastikan syariat Islam ditegakkan. Kedatangan Ramadan seharusnya dilihat sebagai antara peluang untuk umat Islam kembali menyedari hakikat ini dan memperbanyakkan doa dan usaha ke arahnya.

Ustaz Bilal juga menyentuh beberapa persoalan umum berkaitan ibadah puasa sebagai sebahagian persediaan menyambut ketibaan bulan difardhukan padanya puasa ini. Ujarnya lagi umat Islam perlu bersyukur atas peluang untuk hidup di bulan Ramadan sebagai orang Islam yang mengerjakan ibadah puasa. Hal ini demikian kerana golongan kuffar menurut pendapat mazhab Imam As-Syafie sebenarnya turut diwajibkan ke atas mereka dengan ibadah puasa dan dikira berdosa atas sebab meninggalkannya ketika mereka kafir. Pada Hari Pembalasan, akan ditambah azab ke atas mereka selain azab atas sebab kekufuran mereka.

Turut diselit dalam ceramah yang disampaikan, pengalaman Ustaz Bilal semasa menjalani ibadah puasa Ramadan di Mesir. Menurutnya, umat Islam di Mesir terutama pemudanya begitu bersungguh-sungguh menghidupkan bulan Ramadan dengan amal ibadah termasuk menghidupkan keseluruhan malam ke-27 Ramadan dengan beriktikaf di masjid-masjid bagi meraih kelebihan Lailatul-Qadr, malam yang lebih baik daripada seribu bulan.

Menutup sesi ceramah, beliau mengajak para hadirin untuk menghayati pengajaran daripada hadis baginda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud “Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara: Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu, waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu, masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu, masa luangmu sebelum datang masa sibukmu, hidupmu sebelum datang kematianmu.”

“Berapa ramai orang yang setelah berakhir Ramadan, berangan-angan dengan penuh mengharap untuk kembali memanfaatknnya sebagaimana berapa ramai manusia yang sudah meninggal dunia berangan-angan dengan penuh pengharapan untuk kembali ke dunia untuk mengerjakan amal kebajikan,”ujarnya.

Oleh,

Ust Zaizul Irshadi

AJK BIRO DAKWAH ISMA DHL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.