Program korban ISMA DHL seru kesatuan ummah

 

IMG_6460

BANGI, 25 September – Aidil Adha 1436H ini, Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Hulu Langat (ISMA DHL) bersama Yayasan Ikhlas dan Persatuan Belia Islam Cawangan Bangi (PEMBINA Bangi) telah menjayakan ibadah korban dengan kerjasama Ahli Jawatankuasa Surau As-Sumayyah, Apartment Intana Ria, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi.

Umumnya memang diketahui bahawa manifestasi ibadah korban itu adalah pengharapan terhadap keredhaan Allah SWT. Ia adalah salah satu pendekatan yang boleh dilakukan selain melakukan ibadah atau amal kebajikan yang lain. Di samping itu projek korban kali ini dapat merapatkan tali silaturrahim antara pihak ISMA dengan masyarakat. ISMA sebagai pertubuhan islam sederhana ingin terus berkhidmat kepada masyarakat dengan keupayaan yang ada. Selain menawarkan program-program pembangunan insan kepada remaja dan belia, ISMA juga berusaha untuk menerapkan nilai-nilai murni dan kemasyarakatan khususnya dalam usaha untuk memupuk kesepakatan ummah.

Daging sembelihan ibadah korban ini diagihkan ke rumah-rumah penduduk setempat dan sebahagian dijamu kepada kariah yang terlibat menjayakan ibadah kurban.

Program ini turut disertai oleh Yang Di-Pertua ISMA DHL, Saudara Mohd Noor Azib Asmangi. Menurut Saudara Azib, beliau mengharapkan agar ibrah dari majlis korban Aidil Adha ini dapat menjadikan kita umat Islam yang lebih taat kepada tuntutan Al-Quran untuk terus bersatu padu menegakkan syariat dan menghadapi ancaman musuh.

Saudara Syafiq Saidin, selaku Pengarah Projek Korban ini ketika ditemu bual menyebut, ibadah korban anjuran ISMA kerjasama Yayasan Ikhlas dan PEMBINA turut diadakan di banyak tempat di seluruh negara selain projek korban di Aceh dan Kemboja.

Program yang berjalan dari pagi selepas solat sunat Aidil Adha ini berakhir hingga ke petang dan diharapkan kerjasama yang terjalin dengan masyarakat setempat ini dapat diteruskan lagi untuk program-program yang lain juga. Tambah Saudara Azib lagi, beliau mengucapkan terima kasih kepada warga Intana Ria khususnya kerana memberi laluan untuk kerjasama erat ini.

 

photo_2015-09-26_22-32-29

Disediakan oleh,

Syuhada Ataa

Media ISMA DHL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *