Penghijrahan Rasulullah S.A.W bersama kaum muslimin dari kota Mekah ke kota Madinah adalah semata-mata untuk menjaga keimanan mereka kepada Allah S.W.T. Penghijrahan ini juga adalah merupakan satu titik baru dalam dakwah islamiah dan memperluaskan penyebaran Islam itu sendiri. Penghijrahan Rasulullah S.A.W bersama kaum muslimin ini telah mempersatuan antara dua kaum iaitu Muhajirin dan Ansar. Rasulullah bukan sahaja menyatukan dua kaum malah telah menanamkan rasa kasih sayang, perpaduan, tolong-menolong, pengorbanan, kecintaan, kesungguhan dan ketakwaan di dalam sanubari umat Islam.

Contoh teladan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W dan kaum muslimin yang terdahulu haruslah diikuti oleh umat pada zaman kini. Ayuh kita lihat, sekiranya umat Islam pada zaman kini  bersatu padu, berkasih sayang, tolong-menolong, sifat ketakwaan yang tinggi tidak mungkin berlakunya perpecahan, pergaduhan dan peperangan sesama kita. Pasti Rasulullah S.A.W akan menitiskan air mata sekiranya melihat suasana umat akhir zaman ini.

Seperti yang kita lihat, perubahan demi perubahan teknologi semakin canggih dan moden sentiasa beredar mengikut peredaran zaman. Motor berkuasa tinggi, televisyen LCD, telefon bimbit ‘touch screen’ dan bermacam lagi. Dunia tanpa sempadan. Wah, hebat bukan. Mungkin ini sebagai satu ujian buat kita. Tetapi bagi mereka yang celik ilmu, perubahan teknologi ini adalah sebagai satu wadah dan cara untuk kita menyebarluaskan Islam. Dengan menggunakan kaedah ini, maklumat dan pengetahuan tentang Islam dapat dihebahkan. Dengan pengetahuan yang mendalam manusia dapat mengamalkan Islam secara syumul atau menyeluruh baik dari segi ekonomi, pendidikan, pentadiran dan sebagainya.

Mari kita telusuri lagi hikmah disebalik penghijrahan Rasulullah S.A.W. Penghijrahan Rasulullah S.A.W ini boleh dijadikan inspirasi untuk kita dalam melakukan penghijrahan diri. Allah S.W.T telah berfirman dalam Surah Ar-Ra’d, ayat 11 yang bermaksud, “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri”. Marilah kita refleksi diri ke arah perubahan yang lebih baik dari segi akhlak, keimanan dan ketakwaan kepada Allah S.W.T agar perpaduan dan kesatuan ummah dapat dicapai. Keamanan dan perpaduan tidak akan dicapai melainkan umat Islam bersatu.

Ayuh umat Islam bangkitlah dari tidur yang lena. Bangkitlah dari angan-angan yang panjang. Bangkitlah untuk menegakkan agamamu. Bangkitlah untuk membantu saudaramu. Bangkitlah untuk menyelamatkan bangsamu. Jika kamu ingin melihat kegemilangan sesuatu umat maka lihatlah kepada pemuda-pemuda di negara tersebut. Tidak mustahil suatu hari nanti kesatuan akan dapat dicapai dengan penghijrahan yang kita lakukan.

Oleh,

Mastura Bt Nasir

Aktivis ISMA DHL

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.