Seminar Fiqh Wanita : Antara Keluarga dan Kerjaya Bincang Hak Wanita Dari Sudut Fiqh

DSC05117
Ustazah Razidah Adam sedang memberi pengisian dalam slot Duit Wanita Hak Siapa

 

Bangi, 23 Nov- “Pendapatan isteri adalah hak mutlak isteri dan menjadi hak milik peribadinya namun si isteri akan mendapat pahala berganda jika membantu suaminya iaitu pahala bersedekah dan pahala menghubungkan silaturrahim.”

Begitu jelas Ustazah Razidah Adam yang merupakan pegawai di Jabatan Mufti Negeri Sembilan dalam Seminar Fiqh Wanita anjuran Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Daerah Hulu Langat dengan kerjasama Masjid Teras Jernang, Bandar Baru Bangi yang berlangsung semalam.

Beliau juga menjelaskan bahawa hak nafkah untuk isteri yang bekerja hanya gugur apabila isteri tersebut nusyuz terhadap suami atau tidak mentaati suami dalam perkara- perkara yang sepatutnya.

Walaubagaimanapun, jika isteri menyumbang melalui pendapatannya pada pembelian aset, maka isteri berhak dalam pemilikan harta berkadaran dengan sumbangannya dalam pemerolehan harta tersebut”, tambah beliau lagi.

Slot kedua pula dibarisi oleh Puan Suzana Ghazali, perunding psikologi keluarga dan guaman syarie dan Ustazah Suriani Sudi, pensyarah di Jabatan Al-Quran dan Sunnah dari KUIS yang bergandingan dalam satu forum yang bertajuk Krisis Supermom.

 “Di dalam Islam, seorang isteri dibenarkan untuk keluar bekerja selagi mana dia tidak meninggalkan kewajipannya di dalam rumah tangga serta mampu menyeimbangkan tugas sebagai pekerja dan isteri atau ibu” jelas Ustazah Suriani.

Tambah beliau lagi, walaupun Islam tidak melarang wanita bekerja, namun terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi seperti telah mendapat izin suami dan niatnya haruslah untuk memenuhi keperluan umat dan membantu ekonomi keluarga.

“Tabiat pekerjaan pula perlulah sesuai dengan fitrah seorang perempuan dan mengikut syariat seperti menjaga batas aurat dan pergaulan dengan rakan sekerja yang berlainan jantina,”tambah ustazah lagi.

Diharapkan seminar fiqh kali ini dapat membuka peluang yang lebih luas untuk melahirkan wanita yang berilmu khususnya buat para isteri dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri.

Wartawan

Roza Ismail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *