ISMA DHL dan Masjid Ar-Redho Sepang anjur Forum ‘Rasulullah Qudwah Kekuatan Ummah’ sempena Maulidurrasul

photo_2015-12-20_15-58-16

SEPANG, Sabtu – Pada 19 Disember 2015, Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Daerah Hulu Langat dengan kerjasama agensi-agensi lain seperti NAZIM, i-Medik, Pusat Komuniti ISMA Sepang dan pihak jawatankuasa Masjid Ar-Redha, Sepang telah menjayakan program bersempena Maulidurrasul yang bakal menjelma tidak lama lagi. Kemuncak program ini ialah forum ‘Rasulullah Qudwah Kekuatan Ummah’. Ahli panel terdiri daripada, Dr Noor Azizi Ismail, Dekan Fakulti Pengajian Bahasa Utama, USIM dan Dr Mohd Ihsanuddin Abas, Pensyarah Perubatan Pelatih UniSZA. Turut bersama-sama ialah Saudara Muhammad Hanafi, Presiden PEMBINA UKM selaku moderator pada malam tersebut.

Di dalam Surah Al-Ahzab, ayat 21, Allah telah berfirman, yang bermaksud, “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu uswatun hasanah (suri teladan yang baik) bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah.”

Berdasarkan ayat di atas, Dr Noor Azizi telah menyatakan belum ada dalam mana-mana sejarah tokoh di seluruh dunia yang sehebat dan setanding Rasulullah. Rasulullah telah menjadi qudwah atau teladan dari sejak baginda kecil sehingga wafat sebagai pemimpin agung dunia. Rasulullah juga hebat dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besar perkara. Sebagai contoh, Rasulullah sangat lembut terhadap kanak-kanak dan apabila di medan perang, Rasulullah juga yang paling gagah dan berani.

Selain itu juga, antara isi menarik yg dikongsi oleh Dr. Mohd Ihsanuddin berkenaan qudwah baginda yang umat pada hari ini terlepas pandang ialah dari aspek kesihatan. Berapakah umur baginda ketika baginda menyertai perang Badar dan Uhud  dan juga beberapa siri peperangan yang lain?

Umur baginda ketika menerima wahyu pun sudah mencecah 40 tahun. Bayangkan betapa kuat dan sihatnya Rasulullah walau di usia sebegitu. Perkara ini adalah satu muhasabah untuk diri kita. Ramai rakyat Malaysia yang belum pun mencecah 30 tahun sudah menghidapi pelbagai penyakit akibat gaya hidup  dan pemakanan yang tidak sihat. Oleh itu, marilah kita bertanya kepada diri sendiri, bagaimanakah kita mahu memimpin umat ini jika kesihatan diri sendiri tidak dijaga?

Program semalam bermula dengan aktiviti ‘Eksperimen Sains’ dengan anak-anak qariah Masjid Ar-Redha yang dikendalikan menggunakan modul Raudhatul Huffaz, kemudian juga terdapat pemeriksaan kesihatan secara percuma kepada penduduk tempatan. Program ini telah berjalan dengan baik dan berakhir pada jam 11 malam.

Semoga kerjasama seperti ini dapat dijalankan lagi pada masa akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *