Malaysia Perlu Kesatuan Yang Kuat Hadapi Ancaman TPPA

photo_2016-01-17_09-58-5317 Januari, Sepang – “Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA) adalah sebahagian perancangan kuasa besar dunia menekan negara-negara terlibat termasuk Malaysia. Justeru, rakyat Malaysia perlu satu kesatuan yang kuat menyatakan bantahan bagi menghadapi ancaman besar ini”. Ustaz Hazizi Abdul Rahman, Ketua Penerangan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) berkata demikian dalam satu sesi penerangan berkaitan ancaman TPPA terhadap Malaysia di sini semalam.

Dijemput bagi mengisi kuliah Maghrib di Surau Desa Vista, Sepang, Ustaz Hazizi menjelaskan bahawa TPPA merupakan perancangan kapitalis Yahudi dengan menjadikan Amerika Syarikat sebagai boneka bertujuan semata-mata untuk menguntungkan golongan kapitalis. Atas sebab itu, perjanjian ini bahkan ditolak oleh sebahagian rakyat Amerika sendiri termasuk salah seorang Senator, Elizabeth Warren yang diugut untuk ditarik balik peruntukan dana politik untuknya kerana menyatakan bantahan terhadap perjanjian ini.

Sambungnya lagi, “ TPPA bukan semata-mata perjanjian yang melibatkan perniagaan dan ekonomi, bahkan turut berkait dengan ketenteraan, politik dan juga kedaulatan undang-undang sesebuah Negara.”

photo_2016-01-17_09-58-47

Memetik salah satu sisi penting daripada TPPA iaitu Investor States Dispute Settlement (ISDS), Ustaz Hazizi menyebut sesebuah kerajaan boleh didakwa di Tribunal Antarabangsa oleh pihak pelabur asing sekiranya ada undang-undang yang dipinda selepas TPPA ditandatangi dan ia mengugat kepentingan pelabur asing. Berdasarkan rekod, majoriti kes yang dibicarakan di Tribunal Antarabangsa ini berakhir dengan saman ke atas kerajaan yang terlibat yang mencecah berbillion dollar. Secara ringkas, boleh difahami bahawa kewujudan ISDS melalui TPPA ini akan menggugat kedaulatan undang-undang sesebuah negara.

Walaupun dimaklumkan manfaat yang diterima daripada TPPA seperti kemasukan pelaburan asing ke dalam negara dan peluang memasarkan produk tempatan ke negara luar yang menandatangani perjanjian termasuk Amerika, perlu diingat, dengan termeterainya TPPA, syarikat-syarikat bumiputera dan tempatan yang lain terpaksa bersaing dalam persaingan berat sebelah dengan syarikat-syarikat gergasi multinasional luar negara. Ini jelas akan menjejaskan bahkan mungkin menyebabkan syarikat-syarikat tempatan dengan modal yang kecil terpaksa gulung tikar.

Menambahkan kebimbangan rakyat, kerajaan Malaysia dilihat tidak bersikap telus apabila teks perjanjian tidak didedahkan kepada umum sepanjang lima tahun rundingan berlangsung. Teks perjanjian hanya didedahkan setelah ia dimuktamadkan dan tidak boleh lagi dipinda.

Di akhir sesi penerangan, Ustaz Hazizi sekali lagi mengingatkan bahawa rakyat Malaysia perlu membentuk suatu kesatuan yang kuat dalam menyatakan bantahan terhadap TPPA sebelum perjanjian ini dimuktamadkan Februari ini.

Mengulas berkenaan program, Timbalan Pengerusi Surau Desa Vista mengalu-alukan kesudian Ustaz Hazizi berkongsi input berkenaan TPPA dan mengharapkan jemaah yang hadir dapat memainkan peranan sebagai rakyat Malaysia dalam sama-sama menyatakan bantahan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *