Kurang Nilai Hidup Islam Faktor Akhlak Remaja Runtuh

photo_2016-02-02_10-30-53

BANGI, 31 Jan – “Antara faktor utama keruntuhan akhlak di kalangan remaja hari ini adalah kerana mereka kurang didedahkan kepada penghayatan nilai Islam dalam kehidupan seharian”, demikian ujar Ustazah Nur Fatin Halil, graduan Universiti Al-Azhar, ketika menyampaikan pengisian dalam Siri usrah wanita di Surau Nur Idaman hari ini.

Usrah wanita kali ini membincangkan tentang tafsir wanita dalam Al-Quran yang dipetik dari surah An-Nur.

Ayat ke-27 dari surah An-Nur misalnya banyak menceritakan tentang adab meminta izin apabila hendak memasuki rumah orang lain dan ia juga wajib dipraktikkan sesama ahli keluarga di rumah sendiri.

“Kalau kita lihat sekarang, isu keruntuhan akhlak remaja sekarang banyak berpunca daripada kurangnya kefahaman agama oleh ibu bapa sendiri, contohnya dalam bab meminta izin yang kurang diamalkan dalam keluarga muslim.

“Ramai yang tidak tahu bahawa di dalam Islam, ada ketikanya anak-anak tidak dibenarkan untuk mengganggu ibu bapa di dalam bilik dan jika terpaksa, mereka perlu meminta izin seperti sebelum subuh, sewaktu tengahari dan waktu malam selepas Isyak, “ tegas beliau lagi.

Akibat kurangnya kefahaman agama seperti ini, kesannya dapat kita lihat melalui keruntuhan akhlak remaja sekarang seperti kes sumbang mahram, rogol dan sebagainya yang kerap sekali terpampang di dada-dada akhbar.

Malah, apa yang lebih menyedihkan ialah apabila anak-anak yang terjebak dalam kancah maksiat itu mengakui bahawa mereka berbuat demikian akibat terpengaruh dengan sikap ibu bapa sendiri yang menggalakkan aktiviti maksiat itu bermula dari rumah seperti menonton video dengan unsur pornografi bersama ahli keluarga lain.

Usrah wanita adalah satu program berkala yang diadakan di beberapa tempat sekitar Bandar Baru Bangi seperti Surau Nur Idaman, Seksyen 5 dan surau perumahan Taman Nadayu 92.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *