Jaga maruah diri untuk elak fitnah

File_000

 

BANGI, 28 Feb – Menjaga maruah diri adalah kewajipan bagi setiap muslim untuk mengelakkan tersebarnya fitnah yang boleh menghancurkan ummat.

“Peristiwa Hadis Al-Ifk (Cerita Dusta) yang berlaku dalam rumah tangga Rasulullah s.a.w dan fitnah yang menimpa Aishah membuktikan begitu mudah fitnah tersebar dan mampu memporakperandakan institusi keluarga dan masyarakat,“ jelas Ustazah Nur Fatin Halil sewaktu menyampaikan Usrah Wanita di Surau Bangi Idaman semalam.

Jelas Ustazah Fatin lagi, semasa Aisyah r.a. difitnah, suasana ketika itu sangat huru-hara dengan semua orang mempercayai dan menyebarkan fitnah lalu menyebabkan Aisyah sangat tertekan kerana orang sekelilingnya turut mempercayai berita palsu tersebut.

Namun, kesucian Aisyah r.a. membuktikan bahawa berita palsu itu adalah bohong semata-mata dengan turunnya ayat ke-23 Surah An-Nur.

Terang beliau lagi, walaupun Aisyah r.a. berseorangan dengan seorang lelaki, namun beliau tetap menjaga maruahnya sebagai seorang wanita muslimah di sepanjang perjalanan.

“Normalisasi budaya berpasang-pasangan atau “couple” yang melanda remaja dan belia sekarang bukan sahaja akan mendatangkan kesan buruk yang akan menjatuhkan maruah seseorang wanita atau gadis muslimah, malah menghancurkan masa depan umat secara keseluruhan.

Seharusnya setiap ibu bapa prihatin dan memberi kasih sayang secukupnya kepada anak-anak kerana mereka yang terjebak dengan “couple” biasanya adalah orang yang kurang kasih sayang sehingga mencari kasih sayang dengan orang lain yang tidak sepatutnya sehingga berlakunya zina dan mengandung anak luar nikah,” ulas beliau lagi.

Ustazah Nur Fatin merupakan penceramah tetap Usrah Wanita di Surau Bangi Idaman, Seksyen 5 Bandar Baru Bangi yang diadakan secara berkala iaitu dua minggu sekali.

 

Nurul Husna Che Hamzah

Wartawan ISMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *