Bola Sepak Mengajar Erti Disiplin dan Nilai Hidup

photo_2016-03-08_12-52-21

 

BANGI, 7 Dis – “Kita sebenarnya ingin menjadikan aktiviti sukan khususnya bola sepak ini sebagai salah satu platform untuk mengumpulkan para remaja dan pemuda dari pelbagai latar belakang untuk dididik dengan disiplin-disiplin kesukanan dan nilai-nilai kehidupan,”ujar Encik Mohd Azib Asmangi, Yang Dipertua Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) cawangan Hulu Langat mengenai kejohanan Piala Presiden ISMA yang berlangsung semalam.

Beliau mewakili barisan kepimpinan ISMA Negeri Selangor mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua pemain, jurulatih dan pengurusan Isma Selangor FC yang dipimpin oleh Ustaz Bilal Jailani dan Encik Hazwan yang telah menunjukkan disiplin dan kesungguhan yang tinggi sehingga berjaya merangkul juara keseluruhan Piala Presiden ISMA.

“Kemahiran, stamina dan sifat hormat yang tinggi terhadap jurulatih, Encik Azlan Johar oleh setiap pemain adalah resepi kemenangan Isma Selangor FC ketika menentang Az-Zahrah FC di peringkat akhir kejohanan”.

“Namun, pastinya masih banyak ruang yang perlu diperbaiki dan dimantapkan seperti keserasian 121 short pass dan long pass. Apapun, mereka bermain dgn cukup baik dengan latihan hanya beberapa kali sebelum kejohanan,”ujar beliau lagi.

Ketika ditanya apakah harapan ISMA Selangor selepas kemenangan ini, jawab beliau,“Di peringkat YDP ISMA cawangan-cawangan Negeri Selangor, kami akan berbincang bagaimana kita boleh meneruskan usaha ini dengan lebih berkesan.”

“Kami juga mengalu-alukan syarikat atau individu yang ingin menaja ISMA Selangor FC agar pasukan ini boleh pergi lebih jauh lagi di peringkat negeri dan nasional,” terang beliau.

Harapan beliau agar semoga detik bersejarah ini menjadi sebahagian daripada diari kehidupan para pemain kerana mereka bukan sahaja menjadi salah seorang ahli pasukan yang bergelar juara tetapi juga merupakan pemain-pemain bola sepak ISMA iaitu sebuah NGO yang akan terus berbakti kepada agama, bangsa dan tanahair.

 

Wartawan ISMA

Nurul Husna Che Hamzah

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *