photo_2016-12-05_14-58-45
Ustazah Nurul Fahimah Muda

BANGI, 30 NOV –Wanita muslimah pada hari ini seharusnya mencontohi peribadi Fatimah binti Muhammad atau Fatimah Az-Zahra’ iaitu puteri kesayangan Rasulullah s.a.w. dalam mengharungi kesusahan hidup di dunia.

Wanita muslimah dinasihatkan untuk sentiasa tabah dan sabar dalam melaksanakan  tugas-tugas dalam keluarga seperti mendidik anak, menjaga keperluan suami dan sebagainya. Kerana disebalik kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha,tawakkal dan lain-lain.

“Wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya, dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya, biarpun diri mereka menderita,” jelas Ustazah Nurul Fahimah ketika menyampaikan Usrah Wanita di Apartment Green Villa Rabu lepas.

Fatimah Az-Zahra’ sentiasa dididik untuk bersabar oleh ayahandanya, Rasulullahs.a.w. sejak kecil lagi. Beliau mengambil alih tugas menjaga ayahandanya setelah kehilangan ibunda tercinta, Khadijah pada usia yang sangat muda.

photo_2016-12-05_14-58-29
Peserta yang menghadiri Usrah Wanita

Beliau sangat matang dan mampu menggalas tugas yang amat berat membantu ayahandanya menghadapi tohmahan dan hinaan daripada penduduk kafir Quraisy sebelum peristiwa hijrah ke Madinah.

Rasulullah mengajar Fatimah supaya bersabar dan tidak leka dengan perhiasan dunia.Baginda juga sentiasa mengambil berat kehidupan Fatimah sekeluarga dan sangat menyayangi cucu-cucu baginda. Begitu mendalam kasih seorang bapa terhadap si anak sehinggakan baginda bersabda:

“Fatimah adalah darah dagingku, apa yang menyusahkannya juga meyusahkanku, dan apa yang mengganggunya juga mengganggu ku”.

Usrah wanita ini diakhiri dengan sedikit jamuan ringan bagi meraikan hadirin yang datang dan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara jiran tetangga di Apartment Green Villa.

 

Wartawan

Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Hulu Langat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.