Kempen BMF boleh berjaya tanpa campur tangan politik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

BANGI, 1 Rabiulawal 1441H, Selasa – Kempen Beli Produk Muslim atau Buy Muslim First (BMF) besar kemungkinan lebih berjaya daripada Dasar Ekonomi Baharu (DEB) dalam memangkin ekonomi umat Islam di negara ini.

Ahli Jawatankuasa Pusat gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ir Muhammad Lukman Al Hakim yakin matlamat itu dapat dicapai sekiranya kempen BMF dipromosi dan dilaksanakan dengan agresif tanpa sebarang campur tangan politik.

“Selama puluhan tahun kita terlalu percaya dengan DEB, lantas kita terlupa kekuatan sebenar yang ada pada setiap diri kita dengan persepakatan dan perpaduan.

“Kegagalan kerajaan dahulu kini digantikan pula dengan kerajaan baharu yang amat rakus untuk menghapuskan DEB,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, Lukman berkata, memang pada realitinya, mereka boleh menghapuskan DEB, hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera serta semua kelebihan penduduk asal Tanah Melayu.

Namun, tegasnya, mereka sekali-kali tidak akan mampu memadamkan gelombang kebangkitan akar umbi dari bangsa majoriti Malaysia ini.

“Ayuh perlahan-lahan kita bertatih, jangan pernah rasa letih, terus berjuang sehingga dominasi kuasa ekonomi beralih!,” katanya.

Kempen Beli Produk Muslim digerakkan oleh Gerakan Pembela Ummah (Ummah), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Koperasi Al-Hilal Berhad (Kohilal) dan Abata Commerce.

Kempen berkenaan selain bertujuan membantu meningkatkan pendapatan peniaga serta ekonomi Islam, ia juga bertujuan mengetengahkan produk serta perkhidmatan halal seluruh negara

More to explorer

Wanita bengkok seperti tulang rusuk?

BERWASIATLAH dan berbuat baiklah kalian kepada wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Bahagian yang paling bengkok pada tulang rusuk adalah

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *